Totale kosten van verwarmingssystemen in renovatie

Totale kost van elk verwarmingssysteem

Oude mazoutinstallatie vervangen: studie onthult slimste oplossing

Combinatie van stookolie condensatieketel en zonneboiler is de duurzame keuze. De economische optie is de stookolie condensatieketel.
 
Een stookolieketel mag dan wel lang meegaan, op een bepaald moment zal hij toch aan vervanging toe zijn. Dan heeft uw klant verschillende mogelijkheden. Hij kan opnieuw kiezen voor stookolie, maar ook voor aardgas, elektriciteit of een combinatie van stookolie met een hernieuwbare energiebron, zoals zonne-energie. Gezien er heel wat verschillende variabelen meespelen, is de keuze voor de consument niet altijd gemakkelijk te maken. In opdracht van Informazout bestudeerde het onafhankelijke onderzoeksbureau Ph. Deplasse & Associés daarom de verschillende opties. Alvast één opvallende conclusie is dat bij een vervanging een hoog rendement condensatieketel met zonneboiler de duurzame combinatie is.

De onderzoeksmethode

Om de verschillende scenario’s zo objectief mogelijk te vergelijken, ging Ph. Deplasse & Associés op zoek naar een zo realistisch mogelijke methodologie. Als uitgangspunt namen ze een gemiddelde Belgische woning met vier inwoners. Deze ‘standaardwoning’ heeft drie gevels, twee verdiepingen en een oppervlakte van 180 m2, voor een totale warmtebehoefte van 28.000 kWh/jaar. Het onderzoek bekeek de totale kosten over een periode van 15 jaar: de aankoop- en onderhoudskost van de installatie, de brandstofkost en de financieringskost.* 

Conclusies

Stookolie condensatieketel met zonneboiler is de duurzame oplossing.

Rekening houdend met deze factoren is bij vervanging de combinatie van een stookolie condensatieketel met een zonneboiler de meest duurzame keuze. Deze plaats als nummer één is vooral te danken aan de laagste jaarlijkse verbruikskost. Voor zo’n duurzame installatie bedraagt de jaarlijkse verbruiks- en onderhoudskost 2.700€ en bespaar je zo al gauw 29% in vergelijking met een oude stookolie installatie.  De investeringskost ligt uiteraard iets hoger, maar dit kan door premies voor een groot deel worden gecompenseerd. Gerekend over 15 jaar bedraagt de jaarlijkse globale  kost € 3.467  . 
Kiest men voor de stookolie condensatieketel op zich, dus zonder combinatie met zonneboiler, dan resulteert dit in de financieel meest voordelige oplossing, met over 15 jaar een jaarlijkse globale kost van € 3.402.  

Brandstofswitch niet significant voordeliger

Nog een opvallend inzicht, een brandstofswitch naar aardgas is niet voordeliger dan de keuze voor een stookolie condensatieketel. Overschakelen naar een 100% elektrische warmtepomp of een verwarmingsketel op propaan zijn financieel de minst interessante keuzes.

 

De opzet van de studie in een interactieve weergave.