Energiepremies 2018: waar heb je recht op?

Ga terug naar het overzicht
Prijs
energiepremies

Al lijkt het ‘nieuwe jaar’ intussen niet meer zo ‘nieuw’, toch heeft het misschien nog een paar verrassingen in petto. Want wist jij al dat 1 januari niet alleen dé datum bij uitstek is voor goeie voornemens (misschien eindelijk eens werk maken van die radiatorfolie?), maar ook voor nieuwe regels rond energiepremies? 2017 herinner je je wellicht als het jaar van de grondige energiehervorming. Zo werden de zes premies voor dakisolatie teruggeschroefd naar twee, de premies voor dakisolatie en glas geleidelijk afgebouwd, terwijl de premie voor warmtepompen net verhoogd werd – en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Hier lees je wat je in 2018 zoal aan energiepremies kunt verwachten.

De Vlaamse renovatiepremie voor ketelvervanging

Dit jaar kun je de Vlaamse renovatiepremie aanvragen voor het plaatsen van een verwarmingsketel op stookolie met hoog rendement (met Europees energielabel B of A). Die renovatie valt onder de categorie ‘cv-werken’. Voor cv-werken aan woningen ouder dan dertig jaar krijg je 20 of 30% van de facturen terugbetaald, afhankelijk van je inkomen. Als het je bijvoorbeeld € 5000 kostte (exclusief btw) om je verwarmingsketel te laten vervangen, dan heb je met een renovatiepremie van 30% recht op € 1500.

De Vlaamse verbeteringspremie

De zogenaamde Vlaamse verbeteringspremie is niet nieuw, maar wel het vermelden waard. De premie blijft bestaan in 2018 voor zowel huurders als eigenaars – op voorwaarde dat het netto belastbaar inkomen van de bewoner en de samenwonende partner in 2015 onder de € 30.640 lag (voor elke persoon ten laste komt daar € 1.600 extra bij) én dat de woning op het moment van de aanvraag ten minste vijfentwintig jaar oud is.

Op deze premie kun je onder meer rekenen als je …

  • een bestaande centrale verwarmingsketel op stookolie vervangt door een ketel met Europees energielabel B of A (premie: € 250).
  • een rookkanaal laat (ver)bouwen, herstellen of aanpassen (premie: € 500).

 

Tijd voor een hybride verwarmingsinstallatie?

Een hybride verwarmingsinstallatie – d.w.z. de combinatie van mazout en hernieuwbare energie zoals zonne-energie – heeft niets dan voordelen. In ons dossier over duurzaam verwarmen lees je er alles over. Maar misschien schrikt het fikse prijskaartje je af. Gelukkig kun je rekenen op heel wat steun van de overheid in de vorm van premies voor hernieuwbare energie.

Premie voor zonneboiler

Wie een zonneboiler wil installeren, krijgt daar in Vlaanderen wat voor terug in 2018. Namelijk: € 550 per vierkante meter, tot maximaal € 2.750 of 40% van de factuur. Als je daarvan wil profiteren, moet je wel snel zijn, want vanaf 2019 staat er een daling naar € 375 per vierkante meter op stapel.

Premie voor warmtepomp

Voor warmtepompen worden er in 2018 in het Vlaams Gewest ook premies toegekend. Voor de verschillende types warmtepompen gelden verschillende bedragen – van € 300 voor een lucht/lucht-warmtepomp tot € 4.000 voor een geothermische warmtepomp – waarbij de bovengrens op 40% van het factuurbedrag ligt. Bovendien geldt dit enkel voor geothermische warmtepompen met minstens een label A++ of voor niet-geothermische warmtepompen met minstens een label A+.

Totaalrenovatiebonus voor wie het grondig aanpakt

Tot slot bestaat er zoiets als een totaalrenovatiebonus – een bonus die bovenop de individuele premies komt. Om aanspraak te maken op zo’n totaalrenovatiebonus moet je op vijf jaar tijd werk maken van minstens drie energiebesparende ingrepen uit een lijstje van zeven, dat onder meer dak- of zolderisolatie, glas en ventilatie omvat. Het exacte bedrag hangt af van de uitgevoerde werken.

Gerelateerde berichten

Van plan om mazout te bestellen? Weet dat je de financiële druk kunt verlichten door gespreid te...
Welke temperatuur ‘comfortabel’ is, is subjectief. Toch bestaan er enkele belangrijke vuistregels...