Mazoutprijs: wat is het beste moment om stookolie te bestellen?

Ga terug naar het overzicht
Prijs

Mazoutprijs: wat is het beste moment om stookolie te bestellen?

De prijs van mazout ligt niet vast. Net zoals bijvoorbeeld de prijs van brandstof voor je wagen hangt de mazoutprijs af van verschillende factoren, waardoor hij voortdurend evolueert. Het loont dan ook de moeite om de stookolieprijzen in de gaten te houden én op het juiste moment een bestelling te plaatsen. Met andere woorden: je hoeft echt niet te wachten tot je tank helemaal leeg is om je leverancier aan te spreken!

De factoren die de mazoutprijs bepalen

De stookolieprijs is niet seizoensgebonden, maar hangt van verschillende zaken af:

  • Prijsschommelingen voor ruwe aardolie op de internationale markt
  • De evolutie van de dollarkoers,
  • De maximumbrutomarge van de leveranciers,
  • Belastingen, bijdragen en accijnzen,

De overheid legt elke dag de maximumprijzen vast voor mazout. Enerzijds verzekert dit de bevoorrading in heel België aan deze prijs, en anderzijds ben jij als consument ook beschermd en weet je altijd waar je voor staat.

Een goede gewoonte: de mazoutprijs op de voet volgen

Mazoutprijzen zijn dus moeilijk te voorspellen. Om zeker te zijn dat je op het juiste moment bestelt, kweek je bij jezelf het best de goede gewoonte aan om de mazoutprijs op de voet te volgen. Geen idee hoe je dat moet aanpakken? Laat je helpen door Informazout. Op onze site vind je een handig en up-to-date prijsoverzicht. Bovendien krijg je elke maand de beste energietips in je mailbox als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief.

Verlies je voorraad niet uit het oog!

Natuurlijk is de prijs niet het enige dat je in de gaten moet houden: je wil ook niet zonder stookolie – en dus zonder warm water of verwarming – vallen. Hou de resterende hoeveelheid mazout daarom goed in de gaten. Daarbij is het goed om te weten dat je voordeel doet wanneer je een grote bestelling (lees: van 2000 liter of meer) kunt plaatsen. De maximumprijs voor een bestelling van 2000 liter of meer is namelijk altijd lager dan die voor minder dan 2000 liter.

Een gouden tip: wacht zeker niet tot je tank helemaal leeg is, want dan kun je weleens voor onaangename verrassingen komen te staan.

  • Je loopt het risico dat je net moet bestellen op een moment dat mazout iets duurder is
  • Je riskeert verstoppingen van de zuigleiding en zelfs schade aan je installatie

Op tijd bestellen is dus de boodschap! Wil je niets aan het toeval overlaten? Schrijf je dan in voor onze Mazout Alerts en wij laten je weten wanneer je opnieuw mazout moet bestellen.

Gerelateerde berichten

Je woning energie-efficiënter maken vraagt vaak een behoorlijke investering. Wat zijn de opties als...
Hoge energieprijzen doen ons nadenken over onze verwarming. Wij maakten de berekening: je cv-ketel...