
De Belg staat erom bekend een baksteen in de maag te hebben en is dan ook dol op bouwen en renoveren. Daarom polste Informazout samen met het marktonderzoeksbureau Profacts bij 502 Belgische mannen en vrouwen tussen 25 en 64 jaar oud naar de hedendaagse trends en behoeftes op het vlak van (ver)bouwen. In deze driedelige reeks ontdek je wat we (ver)bouwen en waarom we dat doen. Komt in dit derde deel aan bod: de verwarmingsinstallatie.
Meest populaire energieopties
Stookolie of mazout is met 23% de meest populaire energiebron voor verwarming na aardgas met 60%. De top drie wordt aangevuld door elektriciteit met 11%. Hernieuwbare energie daarentegen wordt momenteel nog maar weinig gebruikt als hoofdverwarming. Zo maakt telkens slechts 4% gebruik van zonne-energie of een elektrische warmtepomp voor de verwarming van hun woning.
Hybride en efficiënt verwarmen na het bouwen of renoveren
De Belg is redelijk behoudsgezind als het om energie gaat. 74% van de respondenten is dan ook niet geneigd om hun huidige energiekeuze voor verwarming te veranderen. Als de respondenten dan toch zouden moeten veranderen dan zijn de voornaamste redenen om minder energie te verbruiken en dus te besparen (80%), om duurzamer te leven (47%), omwille van interessante premies en de terugverdientijd (42%) en om de waarde van hun woning te behouden of te vergroten (34%).
26% van de respondenten geeft wel aan dat ze bereid zijn om hun huidige verwarmingsinstallatie uit te breiden met hernieuwbare energie en dus over te gaan naar een hybride systeem. Daarbij blijft bijvoorbeeld de mazoutketel behouden, maar wordt die aangevuld met een zonneboiler, warmtepomp of een andere hernieuwbare energiebron. Het voordeel daarvan is dat je je installatie kunt behouden, maar dat je toch op een duurzamere manier kunt verwarmen.
Benieuwd naar de rest van het onderzoek? Je leest er alles over in deel één en twee!