Slimme manieren om geld te besparen bij een verbouwing

Ga terug naar het overzicht
Prijs
verbouwing

Een verbouwing kan prijzig zijn: of je nu je volledige huis wilt renoveren of slechts een deel ervan. Toch is het soms gewoon onvermijdelijk. Hieronder geven we je graag een aantal tips om de kosten te drukken.

Ga op prospectie

Bij verbouwingen is er altijd veel geld gemoeid. Daarom ga je maar beter niet over één nacht ijs. Ga dus op voorhand op prospectie en vraag offertes aan bij verschillende bedrijven. Op die manier weet je wat de markt te bieden heeft én kun je al vanaf de eerste stap heel wat besparen. Er zijn echter wel een aantal aandachtspunten. Let er bij de offertes altijd goed op wat inbegrepen is in de prijs en wat niet: moet je achteraf nog btw bijrekenen en kunnen er extra kosten aangerekend worden? Kijk verder na of het om een vaste prijs gaat of niet. Een vaste prijs is beter, omdat je dan ingedekt bent bij fouten. Bovendien mag de richtprijs ook maar 10 % afwijken van het uiteindelijke bedrag. Zo weet je zeker waaraan je je kunt verwachten. Wees daarnaast aandachtig bij een offerte die je buitensporig lijkt. Té duur is natuurlijk niet de bedoeling, maar té goedkoop is niet altijd te vertrouwen. Ga dus zeker na wat realistische prijzen zijn.

Subsidies zijn je beste vriend

Als je verbouwingen doet om je huis duurzamer te maken, heb je recht op een aantal subsidies. Daardoor kun je een heel deel van je geld terugkrijgen, wat natuurlijk mooi meegenomen is. Zo heb je in Vlaanderen de overkoepelende renovatiepremie die kan oplopen tot wel € 10.000. Verder heb je nog recht op premies voor het plaatsen van een warmtepompboiler, een warmtepomp of zonnepanelen. Overstappen op een hybride installatie is dus zeker het overwegen waard! Meer informatie over deze premies vind je op de website van de Vlaamse Overheid.

Wat je zelf doet, doe je beter?

Uiteraard zijn vakmensen goed in wat ze doen en als je zeker wil zijn van het beste eindresultaat, vertrouw je dus maar beter op een expert. Toch zijn er een aantal zaken die je zelf kunt doen om de kosten te drukken. Zo is voorbereidend werk, zoals slopen, zeker doenbaar – zelfs als je niet zo handig bent. Op die manier hoef je de vakman enkel te betalen voor specialistenwerk. Als je daarnaast zelf instaat voor de afwerking en taakjes zoals het afvoeren van puin, kun je de kosten zeker drukken. Vergeet niet om dit aan te geven als je offertes aanvraagt, zodat je hiermee rekening kunt houden bij het berekenen van de prijs van je verbouwingen.

Ben je helemaal in de ban van het besparen geraakt en wil je ook na het verbouwen nog kosten uitsparen? Bekijk dan zeker onze bespaarsimulator!

Gerelateerde berichten

Je woning energie-efficiënter maken vraagt vaak een behoorlijke investering. Wat zijn de opties als...
Hoge energieprijzen doen ons nadenken over onze verwarming. Wij maakten de berekening: je cv-ketel...