De mazoutcheque van 300 euro
Gezinnen die met stookolie verwarmen, komen in aanmerking voor een mazoutcheque van 300 euro. Maar wat zijn de voorwaarden en hoe vraag je de premie aan? We zetten alles wat we nu al weten op een rijtje.. Lees meer
Gezinnen die met stookolie verwarmen, komen in aanmerking voor een mazoutcheque van 300 euro. Maar wat zijn de voorwaarden en hoe vraag je de premie aan? We zetten alles wat we nu al weten op een rijtje.. Lees meer
> Lees meer over de prijsevolutie
Informazout helpt je graag om slimme beslissingen te nemen. Op onze blog wijden we daarom heel wat artikelen aan de prijs van mazout, maar ook deze pagina staat helemaal in het teken van de stookolieprijs. Je vindt er zowel de actuele dagprijs van mazout als achtergrondinformatie over de prijsevolutie van stookolie. Verklarende teksten en verhelderende grafieken geven je een compleet beeld van de stookolieprijs en de factoren die de mazoutprijs bepalen.
De dagprijs van mazout kan van vandaag op morgen licht wijzigen. Het loont dus de moeite om, als je overweegt om stookolie te bestellen, een blik te werpen op de prijs van mazout vandaag. Maar let op: de stookolieprijs vandaag is niet de enige factor om in de gaten te houden! Check uiteraard ook regelmatig de hoeveelheid mazout die nog rest in je tank , zodat je zeker niet zonder stookolie komt te vallen.
Benieuwd naar de prijsevolutie van mazout van de voorbije maanden of zelfs jaren? Of nieuwsgierig hoe de mazoutprijs de komende periode zal evolueren? Dan vind je hier gegarandeerd je gading! Selecteer zowel de begin- als de einddatum van de periode waarover je meer informatie wil – duid niet alleen de maand aan, maar ook de datum – en onze intelligente systemen doen de rest. Vergeet niet te klikken op het type stookolie waarvan je de prijsevolutie wil kennen: gasolie-verwarming of gasolie-diesel. Merk op dat we telkens een onderscheid maken tussen de prijs van stookolie vanaf 2000 liter en die voor bestellingen van minder dan 2000 liter. Grotere volumes komen namelijk standaard goedkoper uit.
Als je de mazoutprijs of de stookolieprijs wil kennen, dan moet je weten dat de officiële mazoutprijs daarin een belangrijke rol speelt. Om enerzijds het hele land op elk moment te kunnen bevoorraden en om anderzijds jou als consument te beschermen tegen plotse prijsschommelingen, legt de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie namelijk elke dag de officiële maximumprijzen vast voor mazout. Deze maximale kostprijzen voor mazout worden geregeld door het programma-akkoord dat de Belgische Staat en de Belgische Petroleum Federatie onderling afsloten. Deze overeenkomst zorgt voor een zekere stabiliteit in de prijs van stookolie. De mazoutmarkt is echter vrij: leveranciers mogen hun stookolie met andere woorden verkopen aan een mazoutprijs per liter die lager ligt dan de officiële mazoutprijs bepaald door de FOD Economie.
Wat de prijs stookolie betreft, kun je gerust zijn als mazoutgebruiker: het beschermingsmechanisme dat de overheid introduceerde in de vorm van de officiële mazoutprijs blijft in stand. De mazoutprijs kan stijgen, bijvoorbeeld door een koerswijziging van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar (ruwe aardolie wordt namelijk altijd in dollar verhandeld) of door andere factoren. Maar de combinatie van de officiële mazoutprijs en de concurrentiestrijd op de vrije markt garanderen dat je ook voor de mazoutprijs geen hevige prijsschommelingen te verwerken zult krijgen.
De prijsevolutie van mazout valt perfect te verklaren, maar iets moeilijker te voorspellen. Het loont dan ook de moeite om de prijsevolutie van stookolie op deze pagina goed op te volgen, zodat je op exact het juiste moment kunt bestellen. Misschien is het in het begin moeilijk om de prijsevolutie van mazout te interpreteren, maar nadat je enkele weken regelmatig checks hebt uitgevoerd, begin je vanzelf aan te voelen of de officiële maximumprijs van het moment nu eerder aan de hoge of aan de lage kant ligt.
De goedkoopste mazout hangt van een aantal cruciale elementen af. Natuurlijk ben je geïnteresseerd in de laagste prijs stookolie van dat moment, maar dat is niet noodzakelijk de officiële maximumprijs. Je doet namelijk extra voordeel door leveranciers te vergelijken en door grotere hoeveelheden te bestellen. De prijs van stookolie vanaf 2000 liter ligt altijd lager dan voor kleinere volumes. En een groot volume bestellen betekent trouwens niet dat je meteen een groot bedrag moet neertellen, want met mazout gun je jezelf de vrijheid van gespreid betalen.
De berekening van de officiële maximumprijs van mazout hangt af van vele factoren. De belangrijkste component is de prijs ex-raffinaderij, die gebonden is aan de internationale noteringen van afgewerkte producten op de beurs van Rotterdam. De wet van vraag en aanbod speelt uiteraard mee: meer vraag naar een vat ruwe aardolie leidt tot een hogere stookolieprijs, maar ook de eventuele beperktere beschikbaarheid van ruwe aardolie kan de prijs de hoogte in stuwen. Daarbij komt de maximale brutodistributiemarge voor de petroleummaatschappij en de verdeler. Dit vaste bedrag per liter moet alle kosten voor de distributie dekken. Daarnaast spelen een aantal bijdragen, accijnzen en de btw mee. Ten slotte heeft de evolutie van de dollarkoers een effect, omdat ruwe aardolie altijd in dollar verhandeld wordt.
Mazout bestellen is heel eenvoudig. Surf naar onze adressengids, vul je postcode in en je vindt meteen een mazoutverdeler in je buurt. Mazout online bestellen is bij veel van die leveranciers perfect mogelijk. Een ander groot voordeel? De transparante kosten! Je weet op voorhand wat je zal moeten betalen en komt nooit voor verrassingen te staan. Wist je trouwens dat je bij de meeste leveranciers je mazoutfactuur maandelijks kunt spreiden?
De prijs van huisbrandolie is geplafonneerd. Sinds 1974 gelden er namelijk maximumprijzen voor aardolieproducten zoals mazout. Om die maximumprijzen te bepalen, houdt de regering rekening met onder meer een vaste marge voor leveranciers en petroleumbedrijven en een btw van 21 procent op het geheel. Leveranciers hoeven zich echter niet aan de prijs van huisbrandolie te houden zoals die door de overheid werd bepaald: de onderlinge concurrentiestrijd op de vrije markt motiveert hen vaak om hun huisbrandolie aan een iets lagere prijs te verkopen. Leveranciers vergelijken loont dus de moeite!