
Hoe vind ik het juiste evenwicht tussen comfort en rendement voor de renovatie van mijn stookolieketel?
Het kasteel heeft een bewoonbare oppervlakte van 950 m², verspreid over drie verdiepingen. Oorspronkelijk was er alleen verwarming (met stookolie) op de benedenverdieping en op de eerste verdieping. De eigenaren wilden het kasteel graag verhuren voor seminaries en familieweekends. Daarom beslisten ze het kasteel uitgebreid te renoveren en op elke verdieping verwarming te installeren. Maar welk soort verwarming moesten ze kiezen? Pellets of mazout? En welke opstelling kon de verbruikspieken in verwarming en warm water opvangen?
Eigenheid van het project
De rol van de expert bestond erin om alle mogelijkheden op een rijtje te zetten, rekening houdend met de eigenheid van het project (hoge verbruikspieken, comfort, multifunctioneel gebouw, verhuur, niet-permanente bewoning, enz.), om daarna de interessantste installatie en opstelling te kiezen zowel op het vlak van comfort als van rendement.
Welke opstelling kiezen voor de verwarmingsinstallatie?
De keuze om het kasteel te verhuren heeft uiteraard invloed gehad op de renovatie van de verwarming. Een goede verwarming was van doorslaggevend belang voor het comfort en dus voor het slagen van het project op lange termijn.
Een eerste optie was de bestaande lagetemperatuurketel koppelen aan een nieuwe pelletketel, die zou dienen als hoofdverwarming. Dat klonk als een goed idee, maar het bleek heel duur en bovendien onhandig, door moeilijkheden als de opslag van de pellets, de toegang tot de ketel en eventuele herstellingen in afwezigheid van de eigenaars. Bovendien werd het zo erg moeilijk om de reële kosten door te rekenen aan de huurders. Die piste werd dus verlaten, en er werd beslist meer te investeren in isolatie.
De bestaande ketel van 100 kW was relatief recent en verwarmde de benedenverdieping en de eerste verdieping. Een tweede piste bestond erin die te vervangen door een model van 160 kW dat ook de tweede verdieping en het bijgebouw kon verwarmen, en daarnaast in warm water kon voorzien voor 15 badkamers. Het kasteel van Tharoul heeft immers 13 slaapkamers en een slaapzaal, goed voor 38 bedden in totaal, en elke kamer heeft nu ook zijn eigen badkamer. Op het vlak van energie was het plaatsen van één enkele krachtige ketel niet zo rendabel in de zomer.
Uiteindelijk werd ervoor gekozen om de bestaande stookolieketel te behouden en hem te combineren met een tweede, minder krachtig model voor extra verwarming en voor de productie van warm water. Daarvoor werd tot dan toe een kleine elektrische boiler gebruikt. Met die nieuwe opstelling volstaat in zomer de 'kleine' ketel voor het warm water en kan de ‘grote’ ketel uit blijven
Advies van de Informazout expert
Stookolie is steeds snel inzetbaar om wisselende warmtebehoeftes aan te kunnen. Met een slimme thermostaat kan je je verwarming nu ook van op afstand regelen.