De verwarmingsinstallatie van deze eengezinswoning in het West-Vlaamse Langemark was aan vervanging toe. De eigenaars beslisten om een nieuwe stookolie-installatie te combineren met een zonneboiler voor de productie van sanitair warm water. Dat leverde een flinke besparing op!

Renoveren en isoleren
Het jonge koppel dat de woning van bijna honderd jaar oud kocht, renoveerde ze van kop tot teen. Nadat ze de muren en het dak hadden geïsoleerd, namen ze de verwarming onder handen.
Vroeger werd de woning verwarmd met een petroleumkachel en sinds de jaren 80 met een compacte stookolieketel met geïntegreerde warmwatertank. Dat systeem werd vervangen door een modulerende stookolieketel met klimaatregeling.
Stookolieketel met klein vermogen
Dankzij de lagere energiebehoefte konden ze een verwarmingsketel installeren met een beperkt vermogen. De Viessmann Vitoladens 300-C ketel moduleert tussen 10,3 en 19,3 kW.
“Het is een zeer efficiënte ketel met een atypische brander, aangezien de pomp en de ventilator losgekoppeld zijn. Afhankelijk van de parameters stelt de elektronica automatisch het optimale ketelvermogen in tussen 10,3 en 19,3 kW. Het voordeel is dat je zo een perfecte verbranding krijgt met een optimaal rendement”, zegt Guido Vandamme, installateur in de regio Ieper.
Krappe ruimte
Het moeilijkste van het project was de indeling van de ruimte. Het jonge koppel was overtuigd door het voorstel van de installateur en besloot met hem in zee te gaan, op voorwaarde dat alles in de kleine ruimte paste die daarvoor voorzien was.
“Het was echt millimeterwerk”, vertelt de installateur. “Ondanks de krappe ruimte (minder dan 1,5 m, nvdr) heb ik alle elementen zo kunnen plaatsen dat ze perfect bereikbaar zijn tijdens het onderhoud van de installatie. Het heeft wat creatief denkwerk gekost, maar zo bespaar je veel tijd in geval van een panne.”
De kwaliteit van de verbranding
Installateur Guido Vandamme is gepassioneerd door zijn werk en let op elk detail. Een correcte verbranding is cruciaal voor hem.
“Een goede installatie is eerst en vooral een perfect afgestelde installatie die zorgt voor een optimale verbranding”, zegt hij. “Zo moet je extra goed letten op de luchttoevoer. Een installatie afstellen in hartje zomer is niet hetzelfde als in de winter. Ook de hoogte speelt een rol voor de hoeveelheid zuurstof in de lucht. Elk detail telt en ik haal veel voldoening uit het optimaal regelen van de installaties van mijn klanten.”

Tips van de installateur
Een installatie plaatsen doe je volgens de regels van de kunst, aldus de installateur. “Ik heb al vaak nieuwe klanten uit de nood geholpen, gewoon door de verstuiver te gebruiken die de fabrikant van de brander aanraadt. De ene verstuiver is de andere niet. Het duurt maar een paar seconden om de aanwijzingen van de fabrikant te lezen en je lost er heel wat problemen mee op.”
Nog zo’n goed idee van de installateur: hij plaatst altijd twee stookoliefilters achter elkaar. Zo wordt de stookolie twee keer gefilterd voor hij in de brander terechtkomt. Zo’n opstelling is misschien niet altijd nodig, maar zo vermijd je problemen, bijvoorbeeld door bezinksel op de bodem van een oude tank.
Zonneboiler
De zonneboiler staat er sinds vorige winter en eigenaar Roel Thoma houdt hem goed in de gaten. “De hybride verwarmingsinstallatie heeft een goed rendement. Tussen maart en het einde van de zomer heeft de ketel bijna niet gewerkt”, vertelt hij. Duidelijk een tevreden klant.

Tip van Informazout
Denk eraan om de vloeistof van de zonneboiler na te kijken bij het onderhoud.
Bij te lange blootstelling aan te hoge temperaturen kan de glycol (warmteoverdrachtsvloeistof van de zonneboiler) aangetast raken en zijn intrinsieke eigenschappen verliezen. Denk er dus aan om de vloeistof na te kijken bij het jaarlijks onderhoud van de verwarming.