Ketelrenovatie: slimme combinatie van stookolie en zonne-energie

Ga terug naar het overzicht

Hoe renoveer je een verwarmingsinstallatie op een voordelige en duurzame manier? De familie Opdebeeck uit Houwaart koos voor een hybride oplossing en combineert een modulerende stookolieketel met een zonneboiler.

Ik wou niet het risico lopen om putje winter in panne te vallen, dus besloot ik mijn oude stookolieketel te vervangen.
Ingelbert Opdebeeck, eigenaar

Een oude ketel die nog werkt

Na dertig jaar trouwe dienst werkten de oude stookolieketel en de elektrische boiler nog perfect.

Toch wou eigenaar Ingelbert Opdebeeck niet het risico lopen om plots in panne te vallen in putje winter.

Het juiste vermogen kiezen voor de ketel

Het gezin brengt niet de hele winter thuis door en ’s avonds stoken ze geregeld bij met de houtkachel. Daarom was het belangrijk om geen te zwaar vermogen te kiezen. Dat zou geen extra comfort bieden, maar wel de kosten de hoogte in jagen.

Om dezelfde reden werden de bestaande radiatoren zo veel mogelijk behouden.

Met de nieuwe ketel zal het nu al lage verbruik nog dalen met 20 tot 30 procent.
Dirk Artois, installateur

Hybride oplossing

Het gezin koos resoluut voor een hybride oplossing en combineert een bijzonder stille stookolieketel met een zonneboiler voor sanitair warm water. De zonneboiler die in de plaats kwam van een elektrische boiler doet ook de elektriciteitsfactuur krimpen.

Vloerverwarming

Het huis beschikt ook over vloerverwarming. In de nieuwe opstelling wordt die aan de stookolieketel gekoppeld met behulp van een interne pomp. Beide systemen draaien op twee volledig onafhankelijke kringen en hebben elk een thermostaat.

Op die manier verzekeren we de continuïteit wanneer een van beide kringen zou uitvallen.
Dirk Artois, installateur

Kies voor een boiler met warmtewisselaar

Een boiler met warmtewisselaar kan het energieverbruik om een groot volume water op te warmen aanzienlijk drukken. Akkoord, de investering valt ietwat hoger uit, maar die wordt snel terugverdiend dankzij de rendementsvoordelen.

Reken op een investering van 4.000 tot 5.000 euro voor de zonneboiler minus de premie van 2.200 euro. Een investering die nauwelijks in prijs verschilt met een klassieke boiler.

Hier heeft de boiler een volume van 220 liter met als groot voordeel dat wanneer de boiler op stookolie overschakelt hij als warmtewisselaar fungeert en dus het koude water al opwarmt vooraleer het bij het warme water in de verwarmingsketel komt.

Ideaal voor studentenkoten

De klant is zo tevreden dat de installateur een gelijkaardige hybride oplossing mag installeren in de studentenwoning van de eigenaar. Met vijf kamers ligt het sanitair warmwaterverbruik er veel hoger dan in een residentiële woning. Elke rendementswinst is dus mooi meegenomen.

2 tips van installateur Dirk Artois

  1. Plaats geen te grote vermogens. Zeker niet bij condensatieketels, want dan gaan ze niet condenseren waardoor het rendement daalt. Hier werd het vermogen met 50% verminderd.
  2. Zelfs bij een laag jaarverbruik (1800 liter) kan een goed gekozen condensatieketel het verbruik nog aanzienlijk drukken. In dit geval is een besparing van 600 liter haalbaar.

Advies van de Informazout expert

Slechts weinig mensen kennen het condensatieprincipe van moderne stookolieketels. Vraag uw installateur dus om uitleg over de werking van de ketel en van de zonneboiler. Zo weet u meteen wat u moet doen om het beste uit uw installatie te halen.
Ga terug naar het overzicht