Renovatie: waarom kozen architecten voor verwarming op stookolie?

Ga terug naar het overzicht

De renovatie van dit oude gebouw in het Naamse dorpje Graux is een langetermijnproject. De jonge eigenaars zijn beiden architect. Ze leggen uit waarom ze kozen voor verwarming op stookolie. Energie-efficiëntie ten top!

Volgens officiële documenten dateert het gebouw in het hart van het dorp uit 1775. Toen Maxime en zijn vriendin Amandine het pand in februari 2019 kochten, verkeerde het in vervallen staat.

Er was geen centrale verwarming, het woongedeelte werd verwarmd met een kolenkachel en alles moest opnieuw worden gedaan.
Maxime Rouart, eigenaar en architect bij architectenbureau Lamy-Rouart
Het indrukwekkende pand is 14 meter hoog en telt vier verdiepingen. Het kan bovendien opgesplitst worden in verschillende woningen volgens de overspanningen van het dak. Om de kosten van de renovatie te beperken, richtten de eigenaars zich aanvankelijk op het eerste rechterkwartier van het gebouw. Wanneer dit deel volledig gerenoveerd is, beginnen ze aan het tweede deel, dat precies dezelfde indeling heeft. Op termijn willen ze de twee woningen verhuren en zelf verhuizen naar de huidige schuur, onder de twee linkeroverspanningen.

Totaalrenovatie met beperkt budget

Alleen de bouwschil mocht blijven: het interieur werd volledig gesloopt, zelfs de vloeren. "Ons budget liet niet toe om alles uit te besteden, dus hebben we de handen uit de mouwen gestoken en zoveel mogelijk zelf gedaan", vertelt eigenaar en architect Maxime Rouart.

"We hebben alles langs binnen geïsoleerd. Op de gevel kwam 15 cm polyurethaan, ongeveer hetzelfde op de vloer, en 12 cm op het dak. Alleen de stenen binnenmuur tussen de eerste twee overspanningen hebben we zo gelaten."

Het hoofddoel van een dergelijke renovatie is de koudebruggen wegwerken om de energiebehoeften te minimaliseren. We zullen waarschijnlijk een EPB-certificaat klasse B krijgen, wat zeer goed is voor dit gebouw. De energiefactuur zou dus beperkt moeten blijven.
Maxime Rouart, eigenaar en architect bij architectenbureau Lamy-Rouart

Op zoek naar de beste prijs-kwaliteit

De zoektocht naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding vormde de rode draad in het project, ook voor de verwarming.

  • Aardgas was niet beschikbaar in de straat, dus dat was geen optie.
  • Ook aardgas in een tank in de tuin was uitgesloten, want de wet verbiedt de leverancier een bewoond en op elektriciteit aangesloten pand te doorkruisen om een buitentank te vullen (wat uiteindelijk het geval zal zijn wanneer de schuur tot woning wordt verbouwd). Dat probleem komt vaak voor bij rijtjeshuizen zonder secundaire toegang tot de tuin.
  • Een warmtepomp was een te grote investering.
  • Een pelletkachel was ten slotte niet geschikt om de enorme ruimtes op verschillende verdiepingen te verwarmen.

"Een verwarmings- en warmwatersysteem met een energiezuinige stookolieketel bleek daarom de beste oplossing, vooral omdat we een grote kelder hadden, die ook gemakkelijk toegankelijk is voor de cv-ketel en de tank. Het was bijna een luxe voor de verwarmingsinstallateur”, voegt de architect eraan toe.

Installatie volgens de regels van de kunst

Technisch gezien leverde de installatie van de verwarming geen grote moeilijkheden op. De basisprincipes waren duidelijk omschreven en alles werd uitgevoerd volgens de regels van de kunst: condensatieketel met een beperkt vermogen, éénpijpsinstallatie, aansluiting op de schoorsteen in type C, condensafvoerpomp enz.

Vloerverwarming was geen optie omdat de vloer oneffen was en de beschikbare vloerdiepte in de leefruimte van het huis niet overal voldoende was.

De architecten dachten vooruit en hadden het goede idee om over de hele hoogte van het gebouw een technische leiding te leggen, om op termijn ook fotovoltaïsche zonnepanelen te kunnen plaatsen. De tweede woning zal waarschijnlijk een gelijkaardige renovatie krijgen.

Consument geïnteresseerd in renovatie

Eind oktober openden de eigenaars de deuren van hun werf voor de Renovatiedag in Wallonië. Tot hun verbazing kregen ze zo'n 50 bezoekers over de vloer – een bewijs dat dit soort renovatie een breed publiek aanspreekt.

"Voor ons als architecten is dit huis ook ons visitekaartje. De kijkdag heeft ons een paar interessante contacten en offerteaanvragen opgeleverd. We kregen veel vragen over de keuze van de isolatie en de verwarming. Het publiek is op zoek naar praktische informatie en ons project heeft renovatiekandidaten zichtbaar geïnspireerd."

Dit project bewijst dat het perfect mogelijk is te streven naar energie-efficiëntie met een moderne stookolie-installatie.
Maxime Rouart, eigenaar en architect bij architectenbureau Lamy-Rouart

Tip van de architect

"Een moderne renovatie betekent niet altijd dat je alles moet uitbreken. Wij deden het omdat de basis niet goed zat. Een gezond gebouw kan je echter vaak renoveren zonder zulke ingrijpende werkzaamheden als bij ons", aldus Maxime Rouart van architectuurbureau Lamy-Rouart.
Tip van Informazout

Tip van Informazout

Zelfs voor zo'n groot pand is het mogelijk om te kiezen voor een stookolieketel met een beperkt vermogen, zolang de schil van het gebouw goed geïsoleerd is.

Meer weten over verwarming op stookolie? Contacteer onze helpdesk op 078 152 150.

Ga terug naar het overzicht