Slimme keuzes om een woning voor gemengd gebruik te verwarmen

Ga terug naar het overzicht

Een woning met gemengd gebruik verwarmen

Overweegt u uw woning voor zowel privé als professionele doeleinden te gebruiken? Lees dan zeker het verhaal van deze eigenaresse. Dankzij de slimme keuzes van haar verwarmingstechnicus daalde haar verbruik aanzienlijk. Verwarmen én besparen in een woning met gemengd gebruik? Zo doet u dat.

“Zonder duidelijke reden probeerde de architect me te overhalen om stookolie in te ruilen voor aardgas. Hij kon niet aantonen waarom dat interessanter was, dus besloot ik bij stookolie te blijven.”
De eigenaresse

Werk en privé gescheiden

De eigenaresse woont achter in het gebouw en wou graag de verwarmingsinstallatie scheiden voor werk en privé.

“Het is beter om vooruitziend te zijn en te anticiperen op een eventuele verkoop of verhuur van het professionele gedeelte bij ons pensioen”, zegt ze. “Ik wou ook een zo energiezuinig mogelijke installatie, vandaar de keuze voor een condenserende verwarmingsketel met klimaatregeling.” »

Twee kleine ketels in plaats van één grote

Aangezien de eigenaresse op termijn werk en privé wou scheiden, stelde de installateur voor om de oude ketel van 90 kW te vervangen door twee condenserende ketels met een vermogen van 29 kW. Een goed idee bij een woning voor gemengd gebruik.

De installateur berekende dat een daling met een derde van het vermogen een hoger jaarlijks rendement en een besparing van minstens 30% zal opleveren.

“Het is niet altijd makkelijk om klanten te doen inzien dat een goede klimaatregeling effectiever is dan handmatige thermostatische kranen.”
Marco Wuytens, installateur in de regio Heusden-Zolder

Vaak willen mensen zelf aan de kranen draaien, terwijl een goed geconfigureerde installatie de beste garantie biedt op rendement. Vooral in het tussenseizoen. “Gelukkig stond deze klant open voor ons advies en heeft ze onze tips gevolgd”, vertelt de installateur.

Vloerverwarming in professioneel gedeelte?

In de voorbereidende fase van het project was er gekeken naar de optie vloerverwarming. De bezettingsgraad van de ruimte vereiste echter dat er verschillende zones werden ingesteld met een verschillende comforttemperatuur: wachtkamer, gangen, kantoor, praktijkruimtes…

Voor een maximum aan flexibiliteit en een optimaal comfort voor de patiënten, viel de keuze uiteindelijk op radiatoren in plaats van vloerverwarming. Alle leidingen en alle radiatoren werden vervangen.

Stookolie mag blijven

Wegens de omvang van de werken besloot de eigenaresse een architect in te schakelen. Zonder duidelijke reden probeerde die haar te overhalen om stookolie in te ruilen voor aardgas, wat ze weigerde.

“Hoewel mijn verwarmingsinstallatie aan vervanging toe was, had ik geen zin om van energie te veranderen”, zegt ze. “Ik heb altijd graag met stookolie verwarmd. Ik zag dus geen reden om daarmee te stoppen. Een renovatie bood me de garantie van een zuinige en betrouwbare verwarming. De architect kon niet aantonen waarom aardgas interessanter was, dus besloot ik bij stookolie te blijven.” »

Montage volgens de regels van de kunst

Technisch gezien is het verwarmingssysteem geïnstalleerd in type C, wat betekent dat het niet nodig is om de verwarmingskelder te ventileren. Bovendien kan de lucht die de installatie binnenkomt door deze opstelling ook nog een beetje verwarmd worden en zo aan efficiëntie winnen.

“Een ander belangrijk detail is dat deze installatie veel stiller is dan de vorige. Je hoort ze nauwelijks.”
De eigenaresse (extra tevreden aangezien de verwarmingsruimte net naast een van de praktijkruimtes ligt)
Tip van Informazout

Tip van Informazout

Steeds meer verwarmingsketels (zoals die geïnstalleerd bij deze klant) zijn uitgerust met een communicatiemodule waarmee de installateur op afstand toegang krijgt tot de gegevens van de ketel. De slimme verwarmingsketel is een logische evolutie, die synoniem staat met tijdswinst en efficiëntie bij herstelopdrachten. De kleurcode op de ketel vertelt de installateur wat er moet gebeuren en met welk materiaal nog voor hij vertrekt. Zo kan hij u nog sneller uit de nood helpen.

Ga terug naar het overzicht