De huidige eigenaars van deze villa, gelegen op het charmante Domaine de Beauséant in Rosières, wonen er al een jaar of tien. De woning werd gebouwd in 1968 en wordt verwarmd met stookolie, met behulp van een ondergrondse enkelwandige tank van staal met een inhoud van 5.000 liter. Om de veiligheid te garanderen wordt de dichtheid ervan regelmatig gecontroleerd, de laatste keer door Jérôme Clos, tanktechnicus bij Certitank.

Klassieke dichtheidscontrole
De verwarmingsinstallatie in deze eengezinswoning van 200 m2 is vrij klassiek. Het sanitair warm water wordt geleverd door een elektrische boiler maar de verwarming van de woning is met stookolie. Sinds de bouw zijn er weinig werken uitgevoerd behalve het noodzakelijke: er werden nieuwe ramen gestoken en de zolder werd geïsoleerd. De ACV-lage temperatuurketel dateert van 2013 en werkt samen met een programmeerbare kamerthermostaat, goed voor een verbruik van 3.500 liter per jaar. Zo’n dichtheidscontrole is dagelijkse kost voor Certitank: “Onze tussenkomst hier is routinewerk, maar dat betekent niet dat we ons er snel vanaf maken”, vertelt Jérôme Clos. “Een dichtheidscontrole moet nauwgezet gebeuren. Onze conclusies zijn cruciaal voor de klant, zowel financieel als op vlak van milieu.”
Kleine maar noodzakelijke werkjes
De eigenaar koos voor Certitank omdat dat bedrijf ook kleine werkjes uitvoert, zoals om de stookolietank in orde te brengen of een leiding tussen de tank en de ketel te vervangen of te herstellen. “Hier bleek de ontluchting van de tank niet te voldoen aan de normen. Dat heb ik dus meteen veranderd”, gaat Jérôme Clos voort. “Zo hoeft de klant niemand anders op te bellen en spaart hij geld uit.” Jacques de Lovinfosse, zaakvoerder van Certitank, knikt goedkeurend: “Onze bedoeling? Dat de klant zich veilig kan blijven verwarmen met stookolie.”
Stookolie veilig opslaan
Jacques de Lovinfosse merkt dat klanten zich meer zorgen maken over hun verwarmingsinstallatie. “Onze klanten zijn zich steeds meer bewust van hun verbruik en de milieuaspecten en ze willen ieder risico van bodemverontreiniging vermijden. Maar in de meerderheid van de gevallen hoeven ze zich geen zorgen te maken. Vooral bij een klassieke installatie zoals deze hier die regelmatig wordt gecontroleerd. Het risico is nooit nul natuurlijk, maar naar mijn ervaring is het klein. Wanneer dergelijke installaties regelmatig blijven gecontroleerd worden, kunnen ze probleemloos in gebruik blijven. En in het zeldzame geval dat er zich toch een lek zou voordoen dat voor bodemverontreiniging zou zorgen, kunnen klanten nu terecht bij het Promaz-fonds voor de bodemsaneringswerken."
Alles digitaal
Wanneer de tankcontrole is afgerond, geeft Jérôme Clos zijn conclusies in op zijn tablet. De klant krijgt zijn factuur en attest per e-mail toegestuurd. In afwachting daarvan antwoorden Jacques en Jérôme met plezier op alle vragen van klanten. “We zeggen hun vaak: Blijf bij stookolie, zo blijf je onafhankelijk.” Zolang de installatie regelmatig wordt gecontroleerd en de tank niet lekt, is deze energie niet slechter voor het milieu dan een andere fossiele energie. Overweeg eventueel een combinatie met een andere hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen.”